VERTEX PENSIOEN DXKlik om onze app te openenOpenen

 

 

 

Als ondernemer heeft u geen recht op een ouderdomspensioen via een werkgever. U moet het zélf regelen!

 

Wat zijn uw mogelijkheden? We laten ze hier de revue passeren:

Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen

Er zijn een aantal initiatieven genomen voor collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op ondernemers|zzp'ers. Het gaat daarbij om regelingen waarbij u zich als ondernemer vrijwillig kunt aansluiten.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Tot 01-01-2023 heeft u een deel van uw winst kunnen reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst hoeft u pas later belasting te betalen. U kunt de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde FOR na 1 januari 2023?

Dan kunt u niet meer extra doteren aan de FOR. Uw huidige reservering blijft dan staan en wordt bevroren. Uiteraard moet u daar nog steeds over afrekenen als u stopt met uw bedrijf.

Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling

U kunt als ondernemer|zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De lijfrente-uitkeringen ontvangt u dan naast uw AOW. De premie die u voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van uw box 1-inkomen. Voor de aftrek gelden wel bepaalde voorwaarden (voor de lijfrente en voor de hoogte van de aftrek).

Stakingswinst omzetten

Als u stopt met uw bedrijf, dan kunt u (een deel van) uw stakingswinst omzetten in een (stakings)lijfrente. Voor die situatie gelden hogere maxima voor de premieaftrek in box 1.

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Bent u als ondernemer|zzp’er ook ex-werknemer? U kunt dan de pensioenregeling van uw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. U kunt er pas van gebruik maken als uw pensioenregeling deze optie biedt. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Pensioen in eigen beheer of bij verzekeraar

Bent u als ondernemer|zzp’er ook directeur-grootaandeelhouder (dga) van uw eigen bv? Sinds 1 juli 2017 is het niet meer mogelijk om pensioen in de eigen bv op te bouwen. Wel kunt u het pensioen bij een externe verzekeraar onderbrengen.

Verplichte pensioenregeling voor specifieke groepen

Voor bepaalde groepen ondernemers|zzp’ers geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Het gaat hierbij vooral om beroepen in de gezondheidszorg (zoals huisarts) maar ook voor bijvoorbeeld zelfstandige schilders.

Maak uw keuze!

Bellen?

Ik heb vragen of wil meer informatie over het thema Ouderdomspensioen.

Bel direct met ons kantoor!

Afspraak?

Ik heb vragen over dit thema en maak graag een afspraak met uw kantoor.

Maak hier een afspraak!